luni, 21 iulie 2008

Despre Elfen Lied

Elfen Lied


Elfen Lied este o serie japoneza de manga creata de autorul Lynn Okamoto.Un anime de 13 episoade adaptat dupa manga a fost produs de studioul ARMS si difuzat pe TV Tokyo din Iulie pana in Octombrie 2004;Photobucketanime-ul a fost mai tarziu licentiat in America de Nord pe DVD de ADV FIlms. Anime-ul incepuse inainte ca manga sa fie terminata, din aceasta cauza,intriga difera la ambele, in special spre finalul povestii.In 2005,un episod OVA special(original video animation ) a aparut scris intre episoadele 10 si 11 al anime-ului. Titlul vine din germana si inseamna "Song of the Elves"(cantecul elvilor).



Elfen Lied se "invarte" in jurul interactiunilor, opiniilor, emotiilor si discriminarii intre oameni si diclonius, o specie mutant asemanatoare oamenilor dar care se poate deosebi datorita coarnelor in forma de urechi de pisica si "vectorilor", brate transparente care trec prin aer si diferite obiecte cu viteze foarte mari. Subiectul seriei se dezvolta in jurul unei fete Diclonius pe nume Lucy, banuita a fi primul Diclonius.



Elfen Lied presupune teme de alienare sociala, indentitate, cruzime fata de animale, razbunare, abuz al minorilor, gelozie si valuarea umanitatii. Seria cuprinde violenta grafica si nuditate, in special scena de inceput din primului episod. Pana acum,doar 13 episoade ale seriei anime au fost licentiate in Statele Unite, de ADV Films si in Australia, de Madman Entertainment. ADV Films a spus ca seria a fost una dintre cele mai bine vandute si cunoscute din 2005.



Intriga

Diclonius este o specie de oameni evoluati cu 2 coarne in forma de urechi de pisica si vectori, brate transparente controlate telekinetic care au puterea sa manipuleze si sa taie obiecte aflate in raza lor. Membrii acestei specii
Photobucket sunt tinuti intr-o facilitate pe coasta Kamakura in Kanagawa, sud de orasul Yokohama, de omul de stiinta Kurama. Prima din rasa Diclonius,o adolescenta botezata de lucratorii din facilitate "Lucy", scapa folosindu-si vectorii pentru a se proteja de armele paznicilor omorandu-i cu usurinta. Facandu-si drum prin facilitate, un sniper trage in ea,desfacandu-i casca de metal cauzand caderea ei in mare. A doua zi dimineata,Kouta care se muta la Kamakura sa studieze intr-o universitate unde se intalneste cu verisoara sa Yuka. Cei doi o gasesc pe Lucy pe o plaja din zona. Goala cu capul sangerand de la rana provocata de glonte si fiind capabila sa spuna numai cuvantul "Nyuu". Kouta si Yuka decid sa o ia cu ei,numind-o "Nyuu" drept rezultat...



Sa nu spulberam farmecul si misterul din acest anime am decis sa nu aratam toata povestea si sa va lasam sa vizionati desigur anime-ul. Enjoy!




Personaje

Lucy e o adolescenta diclonius in jur de 18 ani. Aceasta si-a dezvoltat sentimente puternice de ura si razbunare Photobucketfata de oamenii normali in mare parte din cauza faptului cum au tratat-o de mic copil, razand de "coarnele" ei si dandu-i porecle de gen "ciudat-o". Ea pare sa nu aibe empatie, omoara fara prea multe remuscari si actioneaza oarecum sadic, totusi, spre finalul seriei, ea incepe sa arate remuscari fata de actiunile sale in special fata de Kouta.
Vocea ei in anime:Sanae Kobayashi(Japoneza), Kira Vincent-Davis (Engleza)



Nyuu e "o alta personalitate" a lui Lucy care a aparut datorita glontelui "50mm Browning Machine Gun (12.7x99mm NATO)" ricosand din casca de metal pe care aceasta o avea pe cap. Nyuu are o personalitate copilareasca si o cunoastere infantila a lumii, uitand chiar ca este un Diclonius si cum sa-si foloseasca vectorii.PhotobucketInitial ea nu stie sa vorbeasca, totusi ea invata o groaza de cuvinte si fraze pana cand (in manga) ea poate vorbi in final coerent si normal in ciuda faptului ca inca mai foloseste cuvantul "Nyuu" sa lege anumite fraze. Nyuu este inocenta si incapabila de acturi de violenta, in antiteza cu Lucy ea este manifestatia "laturii sale bune". Ori de cate ori Nyuu se loveste la cap sau cand este pusa fata in fata cu violenta, se intoarce la latura sa negativa, Lucy.
Vocea ei in anime:Sanae Kobayashi(Japoneza), Kira Vincent-Davis (Engleza)



Kouta are in jur de 19 ani si intra in poveste atunci cand Photobucketverisoara sa ii da voie sa se mute in hanul inchis al ei in schimbul intretinerii acestuia cat timp va merge la o universitate locala. Kouta are memorii traumatizante in legatura cu moartea tatalui si surorii lui in timpul copilariei sale. Din cauza acestor memorii traumatizante, Kouta nu-si aminteste de Lucy si de faptul ca el a cunoscut-o cand era copil. Tot datorita pierderi memoriei, el e foarte milos fata de fetele aflate in pericol si este foarte generos si protectuos cu fetele din jurul. Acesta este mult mai iertator in anime,dar in manga cand isi recapata memoria el este neiertator fata de Lucy pentru uciderea surorii si tatalui sau.
Vocea sa in anime:Chihiro Suzuki Japoneza), Adam Conlon (Engleza)



Yuka este verisoara lui Kouta. Aceasta are tot in jur de 19 ani si studiaza la aceeasi unviersitate cu Kouta.PhotobucketEa l-a vazut ultima oara pe Kouta cand aveau 10 ani, despartindu-se de el in aceeasi noapte in care Lucy a ucis familia lui Kouta. Se muta cu el in han dupa ce nu il vazuse de multi ani. Ea fusese indragostita de Kouta inca din copilarie si este un topic observat in mod regulat in anime.
Vocea ei in anime:Mamiko Noto (Japoneza), Nancy Novotny (Engleza)



Stiluri si teme

In comentariile facute de directorul Mamoru Kanbe pe site-ul Elfen Lied, el a intentionat ca anime-ul sa puna semne de intrebare si sa discute despre valorile oamenilor diferentiati intre ei, dar si ca atrocitatile precum cele comise de Lucy sunt puternic influentate de modul in care oamenii se inteleg intre ei. Seria discuta frecvent evenimente care definesc caracterul omenesc si problema care se ridica in urma discriminarii,dar si contrastul natural intre compasiune si razbunare dintre oameni, prin puternica razbunare a lui Lucy comparata cu memoriile sale din trecut alaturi de Kouta.



Teme precum genocidul si incercarile de a "purifica" lumea apar in anime intre diclonius si oameni. Ambele specii simt nevoia sa populeze pamantul cu specia sa si s-o elimine pe cealalta.

De-alungul seriei, intalnim multa nuditate, sange si strapungeri, violenta grafica extrema cat si violenta psihica. Una dintre cele mai prelevante motive ale seriei este umanitate diclonius-ilor, in special in contrast cu inumanitatea oamenilor obisnuiti. Un review a descris seria ca fiind "devotata celor intunecati, factorii intariti ai fiintei umane". De-alungul seriei sunt cateva incidente de sadism uman, batai intamplatoare, experimente nemiloase si crime nedrepte.



Spre deosebire de celelalte anime-uri care sunt incadrate in subcategorii specifice, Elfen Lied nu face parte din nici o categorie specifica, continand elemente de horror, comedie, drama, romantism, actiune, SF si suspans. Majoritatea episoadelor contin violenta grafica si morti infioratoare. Exista de asemenea multa nuditate feminina si mult material tematic cum ar fi violul minorilor si tortura. Seria de asemenea are uneori un limbaj dur, cuvantul "f**k" este folosit de multe ori de-alungul subtitrarii/dublarii Englezesti. In comparatie cu celelalte anime-uri din vreamea sa, Elfen Lied este foarte "radical" si indraznet in privinta intrigii si continutului. Seria juxtapune multe tonuri diferite si specii literare si a fost descrisa de un reviewer ca "amestecand o gramada de violenta cu o doza mare de ultra-gradalasenie". Seria isi balanseaza temele sale "intunecate" cu sub-intrigi romantice cat si cu multe momente comice.



Media

Manga a fost scrisa de Lynn Okamoto, Elfen Lied fiind lansata in Japonia in revista Weekly Young Jump in Iunie 2002. Capitole noi au continaut sa apara in revista pana in August 2005,cand ultimul capitol a fost publicat. Seria de 107 de capitole a fost publicata de asemenea in 12 volume colectionate de Shueisha din Octombrie 2002 pana in Noiembrie 2005.




Opinia publicului

Anime-ul Elfen Lied a primit laude pentru continutul si excelenta tehnica in producerea lui, animatie si culoare. Datorita scenelor de nuditate si a celor sangeroase, criticii spun ca este " prea vulgar" sau "trist si fortat". Indrazneala primelor 7 minute din primul episod a impiedicat cativa privitori si a cauzat controverse in legatura cu lansarea anime-ului. Primele 4 episoade sunt pline de horror,adeseori luand forma de violenta sangeroasa si nuditate.




Seria a mai fost criticata si datorita faptului ca se termina brusc cu cateva informatii neclare la final care ar putea lasa privitorii nesatisfacuti. In ciuda acestor critici, reviewer-ii din europa de asemenea descriu seria ca "meritand cu adevarat a fi vazuta", "o serie horror de un merit exceptional", "cu siguranta memorabila" si "un show foarte special, partile bune si cele rele fiind luate in consideratie".

0 comentarii:

Anime For All © 2008 Template by:
SkinCorner